فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 115 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس نیلفروشان*، حمید نقی زاده صفحات 9-51

    خلیج فارس یکی از راهبردی ترین مناطق جهان است که وجود منابع بزرگ نفت و گاز و موقعیت راهبردی، اهمیت آن را برای قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای دوچندان کرده است. از قرن های متمادی، منطقه، شاهد رقابت و چالش بین قدرت های منطقه ای (ایران و عربستان) و فرامنطقه ای برای گسترش حضور و نفوذ خود بوده است. در دوران تسلط 150ساله پرتغالی ها (1660-1510) و انگلیسی ها حفظ و کنترل منطقه خلیج فارس برعهده آنان بود و با خروج نیروهای انگلیسی در سال 1971، امریکا نقش ضامن امنیتی خلیج فارس را برعهده گرفت و با سامانه های امنیتی و ارایه ترتیبات منطقه ای همانند شورای همکاری خلیج فارس نتوانست به امنیت پایدار خلیج فارس کمک کند و این درحالی است که این منطقه حساس به دلیل موقعیت و ویژگی های خود همواره نیازمند صلح و امنیت پایدار و دایمی بوده است.این مقاله به دنبال آن است ضمن تبیین ضرورت تامین امنیت در منطقه خلیج فارس، نظام امنیتی مطلوب را که همان امنیت دسته جمعی واحد، هماهنگ، منسجم و بومی (درون زا) است، معرفی و اصول و ملاحظات حاکم بر مذاکرات و روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه خلیج فارس را برشماری نماید.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت جمعی، امنیت ملی، خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی
  • علیرضا زمانیان*، حسین تاج آبادی، ابراهیم متقی صفحات 53-78
    برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران در نقطه کانونی قدت راهبردی ایران در عرصه مسایل دفاعی - نظامی قرار دارد. ازسوی دیگر، در دوران بعد از جنگ جهانی دوم همواره منطقه غرب آسیا جزء مناطق راهبردی موردنظر امریکا تلقی می شود. اسناد راهبرد امنیت ملی و نشانگان رفتاری امریکا ازجمله در دوران ترامپ نشان می دهد، محور سیاست امینتی امریکا در غرب آسیا موازنه سازی از راه دور، به منظور مهار متخاصم با محوریت ایران است. درهمین راستا، هدف پژوهش حاضر، تبیین تاثیرات برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران بر راهبرد امنیتی امریکا در غرب آسیا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ است. سوال اصلی پژوهش نیز عبارت است از اینکه برنامه موشکی جمهور اسلامی ایران چه تاثیری بر راهبرد امنیتی امریکا در غرب آسیا در دوران ترامپ دارد؟ در پاسخ به این سوال، این فرضیه مطرح می شود که اساسا برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران منجر به تضعیف راهبرد امنیتی امریکا در غرب آسیا می شود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و منبابع گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: راهبرد، برنامه موشکی (پیشرفت و توسعه سامانه های موشکی)، ایران، امریکا، غرب آسیا
  • سید محمد موسوی* صفحات 79-98

    هدف این مقاله، بررسی تطبیقی گزینه های مفروض قدرت هوایی: تاکتیک های کلاسیک قدرت هوایی، جنگ اطلاعات، فریب نظامی و اعمال تهدیدات مبهم با قابلیت های ناشناخته در یک فضای عدم تقارن برای مقابله با تهدیدات احتمالی است. روش تحقیق، میدانی و پیمایشی است. در یک تحقیق میدانی از میان کادرهای علمی و آموزشی دانشگاه هوایی، گروه آموزش های تخصص های هوایی و دانشجویان هوایی دانشگاه عالی دفاع ملی که آگاهی مناسبی پیرامون به کارگیری قدرت هوایی در یک جنگ در حوزه عدم تقارن را دارند، با دراختیارنهادن پرسشنامه ای مناسب، نتایج به دست آمده با استفاده از روش های تحقیق دلفی برای استانداردسازی و از فرایند پژوهش عملیاتی تحلیل سلسله مراتبی یا روش AHP تجزیه وتحلیل شد. در این تحقیق، متغیرهای تاثیر معیارهای آموزش، اثربخشی، کارایی عملیاتی و فناوری تجهیزات در فرضیه، یعنی گزینه های چهارگانه رویکرد نامتقارن قدرت هوایی انتخاب و بعد از استانداردسازی مورد بررسی و تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت که نتیجه آن رد فرضیه تاثیر به کارگیری تاکتیک های کلاسیک قدرت هوایی و تایید سه گزینه دیگر: جنگ اطلاعات، فریب نظامی و اعمال تهدیدات مبهم با قابلیت ناشناخته در حوزه عدم تقارن و همچنین تعیین میزان اهمیت و ارجحیت گزینه های فوق باتوجه به معیارهای چهارگانه آموزش، اثربخشی، کارایی عملیاتی و فناوری تجهیزات می باشد.

    کلیدواژگان: عوامل برترساز، ژئوپولیتیک، جهان اسلام، تمدن نوین اسلامی
  • میکائیل وحیدی راد* صفحات 99-128
    رویکرد امام خمینی (ره) به تاریخ، نه تنها رویکرد سیاسی نیست و وقایع سیاسی در آن اهمیتی ندارند، بلکه ایشان نگاه ملی به تاریخ را نیز برنمی تابند و ازاین منظر، فلسفه تاریخ دینی را مبتنی بر نگاه الهی بر روند تاریخ، ساری و جاری می دانند. برهمین اساس، دستگاه فلسفه تاریخ ایشان نیز برگرفته از قرآن و سیره ایمه معصومین (ع) است که بسیار متفاوت از مکاتب غربی است که با نگاه اومانیستی بر نقش آفرینی صرف انسان تاکید دارند. امام خمینی (ره) با هستی شناسی و انسان شناسی متفاوت، دستگاه فلسفی جدیدی را پی ریزی نمودند که باوجود توجه به انسان ازمنظر انسان مسیول و سرنوشت ساز، نقش خداوند در آن نیز غیرقابل انکار بوده و از بنیادهای هستی به شمار می رود. پژوهش حاضر با کاربست روش تاریخی و با استفاده از توصیف و تحلیل بیانات و آثار ایشان، درصدد است اصول اساسی را که این دستگاه فلسفه تاریخ بر آن ابتنا دارد، دریابد و مشخص نماید در این فلسفه مردم چه جایگاهی دارند و در مراحل مختلف این دستگاه ایفاگر چه نقشی هستند. براساس یافته های نوشتار حاضر، ایشان با نگاهی توحیدی برگرفته از قرآن، فلسفه تاریخ خود را بنیاد نهادند و دراین میان با تقسیم بندی کلان هستی به دو جبهه حق و باطل و قرارگیری مردم در هر کدام از جبهه ها مسیر و پایان مشخصی را برای هر جبهه تصویر می کنند. ایشان بر منازعه دایمی میان این دو اشاره و بر پیروزی مهاجر الی الله تاکید دارند. مبارزه همیشگی که تلاش برای تاسیس حکومت اسلامی ذیل مفهوم "امانت" و تقدیم آن به صاحب الزمان با ظهور ایشان تاریخ به پایان خود خواهد رسید. بررسی شیوه اندیشه ایشان در حوزه فلسفه تاریخ با عمل ایشان به مثابه رهبر سیاسی بر وحدت و عدم وجود تضاد درونی در دستگاه فلسفه تاریخ ایشان دلالت می کند.
    کلیدواژگان: فلسفه تاریخ، محرک تاریخ، پایان تاریخ، منازعه دائمی، امانت
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 129-149
    از دهه 1980 میلادی با مشاهده ضعف پیش بینی های ژیوپلیتیک اثبات گرا پاره ای از محققان ژیوپلیتیک به سوی چارچوب های نظری جدیدی سوق یافتند که به تجدیدنظر و ارزیابی مجدد در روش ها و سنت های حاکم بر تفکر ژیوپلیتیک می پرداخت. ازجمله رویکردهای ژیوپلیتیک انتقادی، اهمیت یافتن جایگاه اقتصاد سیاسی در تولید قلمروخواهی کشورها و واحدهای سرزمینی در مقیاس فراملی و در ترسیم رفتارهای ژیوپلیتیک آنها می باشد. این پژوهش با اتخاذ روش شناسی فرااثبات گرا به دنبال تحلیل چگونگی شناخت کنش ها و راهبردهای در چارچوب ژیوپلیتیک گفتمانی مبتنی بر عملکرد فرایندهای اقتصاد سیاسی به مثابه یکی از مهم ترین وجوه جامعه شناسی تاریخی است. در این رویکرد، ظهور کنش ها، روابط و ساختار ژیوپلیتیک در مقیاس منطقه ای و جهانی متاثر از فرایندهای اقتصاد سیاسی درون کشورها مورد مطالعه قرار می گیرد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که ژیوپلیتیک گفتمانی در هر دوره ای متاثر از قواعد اقتصاد سیاسی متمایز بوده و براین مبنا در هر مقطع تاریخی الگوی متمایزی از کنش ها و رفتارهای ژیوپلیتیک توسط کشورها ظهور می یابد. دراین راستا جهت تبیین کارکرد اقتصاد سیاسی در ظهور ژیوپلیتیک گفتمانی از ابزارهای شناختی به ویژه عقلانیت دیالکتیک درجهت تعمیم های محدود به زمان معین استفاده می شود که به کشف گزاره های تفریدی می انجامد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک گفتمانی، اقتصاد سیاسی، دیالکتیک، جامعه شناسی تاریخی
  • احسان مرادزاده، محمدحسن گلی شیردار*، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 151-173

    امنیت از موضوعات بسیار مهم و رایج حیات بشری از قرون گذشته تا به امروز بوده است که درزمره حقوق شهروندی قرار می گیرد و یکی از مهم ترین حقوق شهروندی در اندیشه اسلامی، تامین و تضمین امنیت حیات فرد است. غیرمسلمانان ذمی و مستامن با قرارداد ذمه یا امان، تحت حمایت حکومت اسلامی قرار می گیرند و از حقوق شهروندی برخوردار می شوند. در حقوق اسلامی از حیات شهروندان مسلمان با شناسایی قصاص قاتل به قتل عمد، حمایت کیفری به عمل آمده است. حال این سوال مطرح می شود آیا شهروندانی که مسلمان نیستند و براساس قرارداد ذمه یا امان تحت حمایت حاکمیت اسلامی قرارگرفته اند، می توانند از این حمایت کیفری برخوردار شوند؟ پاسخ فقیهان به این سوال متفاوت است. مشهور فقیهان با لحاظ شرط تساوی در دین، قصاص قاتل مسلمان را برنمی تابند. درمقابل عده ای از فقیهان با استناد به اطلاقات ادله قرآنی چون «النفس بالنفس» نظریه حمایت کیفری از حیات اهل ذمه و مستامن با قصاص نفس مسلمان در قتل عمد را می پذیرند. در این نوشتار با خوانش مجدد ادله مربوط، نظریه اخیر مورد تاکید قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: حمایت کیفری، امنیت، قصاص، ذمی، مستامن
  • محمد حسن زاده، حجت کاظمی*، بهاره سازمند صفحات 175-205
    الگوی مشروعیت، دربردارنده دلایل و استدلال هایی است که یک نظام سیاسی با استناد با آنها موجودیت، تداوم و لزوم اطاعت از خود را نزد اتباع و شهروندان خود توجیه می کند. مقاله حاضر تلاش می کند با مراجعه به منابع، متون و اسناد مرتبط و با استفاده از روش تحلیلی- مقایسه ای با رویکرد تطبیقی- تاریخی، به مطالعه الگوی مشروعیت در سه نظام سیاسی تجربه شده در ایران معاصر پرداخته و به این سوال اصلی پاسخ دهد که مولفه های مشروعیت در نظام قاجاری، پهلوی و نظام جمهوری اسلامی ایران کدامند؟ و وجوه اشتراک و افتراق مولفه های مشروعیت در این سه نظام سیاسی در چیست؟یافته های مقاله نشان می دهد که الگوی مشروعیت در این نظام ها برمبنای تلفیقی از منابع مشروعیت ساز استوار شده است؛ لذا باید بر سرشت ترکیبی، چندبعدی و «منشوری» الگوی مشروعیت هرسه نظام سیاسی تاکید شود؛ اما تمایز مبنایی و اصلی در نقطه تاکید و تمرکز هر کدام از آنها بوده است. هسته اصلی الگوی مشروعیت و قدرت در نظام قاجاری بر مبادی اندیشه سنتی سلطنت پدرسالارانه و استبدادی استوار بوده است. در نظام سلطنتی پهلوی تاکید اصلی بر ترکیبی از اندیشه سلطنت پدرسالارانه و ناسیونالیسم باستان گرایانه بوده است. در جمهوری اسلامی نیز به عنوان نظامی برآمده از انقلابی مردمی و مبتنی بر آرمان های اسلامی، ابتنای اصلی مشروعیت نظام بر مبادی دینی و مردم سالارانه است.
    کلیدواژگان: قدرت، اقتدار، مشروعیت، نظام پادشاهی سنتی، نظام سلطنتی، نظام جمهوری اسلامی
|
  • Abbas Nilforoshan *, Hamid Naghizadeh Pages 9-51

    The need for collective security in the Persian Gulf region Looking at the relations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia:Authors ProfileAbbas Nilforoshan: Assistant Professor, Imam Hossein University, Tehran, Iran -1The Persian Gulf is one of the most strategic regions in the world, the existence of large oil and gasresources and strategic location, its importance forRegional and supra-regional powers have doubled. For centuries, the region has witnessed competition and challenge between powers Regional (Iran and Saudi Arabia) and trans-regional to expand its presence and influence during the 150 years of Portuguese rule (1660-1510) and the British were in charge of maintaining and controlling the Persian Gulf region and with the withdrawal of British forces in 1971, the United States Assumed the role of security guarantor of the Persian Gulf and provided security systems and regional arrangements such as the Cooperation Council The Persian Gulf could not contribute to the lasting security of the Persian Gulf, while this sensitive region due to its location and Its characteristics have always required lasting peace and security.This article seeks to explain the need for security in the Persian Gulf region, the desired security system that is the same security It is a single, harmonious,coherent and indigenous group (endogenous), the introduction and principles and considerations governing the negotiations and relations of the RepublicIslamic Iran and Saudi Arabia to establish lasting security in the Persian Gulf region.

    Keywords: security, collective security, National Security, Persian Gulf, Islamic republic of Iran, Saudi Arabia
  • Alireza Zamanian *, Hossein Tajabadi, Ebraahim Mottaqi Pages 53-78
    The missile program of the Islamic Republic of Iran is at the center of Iran's strategic power in the feld of military defense issues. On the other hand, in the post-world II era, the west Asia region has always been considered a strategic area for the America. Documents show US natonal security strategy and behavioral cues, including the Trump era, the focus of US security policy in West Asia is offshore balancing in order to control the enemy with the focus on Iran. In this regard, the purpose of the present research Explaining the efects of the Islam Republic of Iran's missile program on the US security strategy in the West Asia during Donald Trump's presidency. The main queston of the research is that what efect does the Islamic Republic of Iran's missile program have on the US security strategy in West Asia at during Trump's tmee In answer to this queston, this hypothesis is raised that basically, the missile program on the Islamic Republic of Iran leads to the weakening of the US security strategy in west Asia. The research method is descriptve-analytcal and library data collecton resources.
    Keywords: Strategy, Missile program (Development, progress of missile systems), Iran, America, West Asia
  • Seyed Mohammad Mousavi * Pages 79-98

    The purpose of this article is to compare comparative air power options: tudy among the scientific and educational staff of the Air University, Department of Specialty Education Aviation and Air Students of the Higher National Defense University who have a good knowledge about the use of air power inclassic air power tactics, information warfare, military deception. And the application of vague threats with unknown capabilities in an asymmetric space to deal with potential threats. Research Methods, It is a field and a survey. In a field s a war in the field Have asymmetry, by providing a suitable questionnaire, the results obtained using Delphi research methods for Standardized and analyzed from the operational research process of hierarchical analysis or AHP method. This research, impact variables Training criteria, effectiveness, operational efficiency and equipment technology in the hypothesis, ie four options of asymmetric power approach Was selected and after standardization was statistically analyzed, which resulted in rejecting the hypothesis of the effect of application. Classic air power tactics and confirmation of three other options: information warfare, military deception, and the use of vague threats with capability Unknown in the field of asymmetry and also determining the importance and preference of the above options according to the four criteria of education, Effectiveness, operational efficiency and equipment technology.

    Keywords: Superior Factors, geopolitics, Islamic World, new Islamic civilization
  • Michael Vahidirad * Pages 99-128
    Imam Khomeini in the thought and acton as a religious and politcal scholar has a special historicalphilosophy derived from the Qur'an and the Sirah of Imams, which is very diferent from thephilosophy of Western schools. This research using historical method and based on descripton andanalysis of their statements and works, seeks to determine what basic principles this philosophy isbased on and what place people have in this philosophy and what role it plays in diferent stages ofthis system. are. Based on the fndings of the present artcle, he established his philosophy of historywith a monotheistc view taken from the Qur'an, and in the meantme, by dividing right and wrongand placing people on each front, he emphasized the constant confict between the two and Theyemphasize the victory of the immigrant to God. The constant struggle that the atempt to establish anIslamic government under the concept of "trust" and dedicate it to Sahib al-Zaman will end with the.advent of history.
    Keywords: Philosophy of History, Stmulus of History, End of History, Constant Confict, Trust
  • Ehsan Lashgari * Pages 129-149
    Since the 1980s, with observing the weakness of the positvist geopolitcal predictons some geopolitcal researchers have shifed to new theoretcal frameworks that revise and reassess classical geopolitcs and It became generally known as critcal geopolitcs. One of the critcal geopolitical approaches was to promote the importance of politcal economy in producing transnatonal geopolitcal goals. These studies by using with trans-positve methodology analyzes how emerging geopolitcal practces and strategies in any country based on the performance of politcal economy processes. In this research, have been atempted with descriptve-analytcal methods to be presented new approach to Functonalize the historical dimensions of geographic space within the Structural School. The fndings research reveals that geopolitcs discourse in any era was infuenced by distinct paterns of politcal economy and in every historical period, emerges a distnct patern of geopolitical practces and behaviors by states. This approach led geopolitcal scholars to pay atenton to historical sociology in their research. Although in geopolitcal studies Concepts like positon, the size of territory, climate, and topographical features play decisive role in the historical fate of a geographical territory, but how, to what extent and for what purpose, is determined by the dominant politcal economy approaches. On this basis, geopolitcal strategies have a basis (key exponents and paradigmatc forces) within the functonal frameworks of the politcal economy system, which are unique in their own way, unique and incomparable.
    Keywords: Discourse Geopolitcs, Politcal Economy, Dialectc, Historical Socialogy
  • Ehsan Moradzadeh, MohammadHasan Goli Shirdar *, Seyyed Abolghasem Naghebi Pages 151-173

    Security has been one of the most important and common issues of human life from the past centuries untl today, which is among the rights of citzens. And one of the most important citzenshiprights in Islamic thought is to ensure and guarantee the security of one's life. Non-Muslim Dhimmi andmusta’man are protected (supported) under the pardon of Islamic rule. The life of Muslim citzens in the islamic law is supported criminally via detecton of blood vengeance of killer in willful murder.Now there is a queston of fundamental importance that citzens who are not muslims and who have been protected with pardon by islamic rule can enjoy the penal support of noe the most popular answer of jurisprudence to this queston is NO. in contrast some jurisprudence by relying on Quranic reasons accept the theory of penal support of tributary infdel and persistentinfdel with blood vengeance in willful murder of a Muslim.this survey is going to scrutnize the reasons and the emphasis is on the recent theory.

    Keywords: Criminal support, security, retaliaton, non-Muslim under protecton(kafr Dhimmi), nonMuslim enjoying temporary safe conduct (kafr musta’man)
  • Mohamd Hasanzade, Hojat Kazemi *, Bahareh Sazmand Pages 175-205
    The discussion of the exercise of power and legitmacy of governments as well as the efectve insttutons in it as one of the most fundamental topics in philosophy andsociology has always been at thecenterof research.In the contemporary history of Iran, ignoring the sources of legitmacy for the contnuatonof government has caused governments to be associated with acrisis of legitmacyand the wavering of sources of legitmacy, fragmentaton and short life.The purpose of this study is a comparatve studyAnd the system of the Islamic Republicis in the history of Iran According to Weber's theory, legitmacy iseither derived from the traditonal heritage, or from the charismatc qualites of a leader, or is provided by lawThroughout the history of Iranian society and its social system, changes have taken place that have also afected the patern of legitmacy.Therefore the present artcle tries to study the model of power and legitmacy in these three historical periods of the politcal system by referring to related sourcestexts and documents and using analytcal-comparatve method with acomparatve-historical approach. To answer whatare thecomponents of legitmacy in the traditonalmonarchical and system of the IslamicRepublic of Irane And what are the commonalites and diferences between the components of legitmacyin these three politcal system monarchy centered on patrimonial-authoritarian and in a monarchical system centered on dictatorship (absolute power) charismlegal and in the system of the Islamic Republic, in additon to having a divine aspect and religious powers, democracyis based on legal procedures and efciency What these three systems have incommon is their multidimensional and hybrid domain,which has been more focused on one component in eachperiod.
    Keywords: authority, legitmacy, traditonal system (monarchy), royal system, Islamic Republic system